8 Mart 2012 Perşembe

Çocuklarda Ayakkabı Seçimi

Minik patikler, avuç içi kadar ayakkabılar daha bebekler doğmadan alınır. Bu tatlı ayakkabılara bakılıp minicik ayaklar hayal edilir. Ancak bebekler doğup ilk adımlarını atmaya başlayınca anne babayı bir telaş sarar. Acaba nasıl bir ayakkabı almalıyım? Hangisi ayak sağlığına daha uygun? Bende aynı duyguları yaşadığım için bu konuda biraz araştırma yapmıştım.

Bebeğin ilk doğduğu zamandan ilk adımını attığı zamana kadar annelerin anane babanelerin ördüğü cici patikler, yumuşak çoraplar ve bebeğin ayağına uyum sağlayan bez ayakkabılar giydirilmeli…
Kiropodist Özgül İşgör; “Bebeklerin ayakları anormal bir basınçla karşılaştığında şekil bozukluklarına uğrayacak kadar esnektir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle bebeklerin ayakları serbest olmalı. Rahatlıkla ayaklarını hareket ettirip tekme atabilmeli. Bu hareketler sayesinde bacaklar güçlenir ve ilk adımı atmaya hazır hale gelir.Minik bebeğinizin ileride kendi ayakları üzerinde duracağının ilk müjdesidir attığı ilk adım. Bu süreçte çocuğunuzun mutlaka ayakkabı giymesine gerek yoktur. Hatta yalın ayak ve çorapla yürümesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlıdır. Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra çocuğunuza ayakkabı alabilirsiniz.”
Peki nasıl bir ayakkabı alacağız? Ortopedi Bilgi Sitesinde yer alan bilgiler oldukça ayrıntılı…

By Emre GÜLER
9 ay-3 yaş arası çocukların ayakları fazlaca terlediğinden mutlaka nefes alan materyalden yapılmış ayakkabılar seçilmelidir.
9-10 aylık çocuklarda yüksek boğazlı ayakkabılar seçilmelidir. Deri veya kanvas ayakkabılar küçük ve tombul ayaklarda daha az kayarlar. Ayakkabı tabanı avuç içiniz gibi yumuşak olmalıdır. Yumuşak taban ayağı iyi kavradığı, kaymadığı için yeni yürümeye başladığı dönemlerde düşmeyi engeller. Bu ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.

Yürüme döneminden okul yaşına kadar çocuklarda rahatlık ön planda olmalıdır. Çocuğun aktivitelerinde uygun ayakkabılar giyilmesi sağlanmalıdır.
Ayakkabıların rahatlığı
Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir. Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.

Çocukların %70 i D veya E genişliğinde ayakkabı giyerler. Erkek çocukların çoğu E genişlikte, kız çocukların çoğu D genişlikte ayakkabı giyerler. Hazır ayakkabıların çoğu yeterli genişliğe sahiptir. Yükseklik kontrol edilirken parmak üzerlerine bası olmaması parmakların rahat hareket etmesine dikkat edilmelidir.

Ayakkabının başlangıçtan beri rahat olmalıdır. Eğer yeni ayakkabılarda rahatlık için biraz yumuşama ya da eskime gerekiyorsa o ayakkabı çocuğunuz için değildir.

Ayakkabı yapısı
Ayakkabı yapısı denince 4 bölüm akla gelir. Üst parça, iç taban, dış taban ve topuk.
Üst Parça
Ayakkabının üst kısmı deri, kanvas veya delikli bir materyalden yapılmış olmalıdır. Bu malzeme hava geçiren, terleme ile ayakta oluşan nemi dışarı atabilen malzemeden yapılmış olması önemlidir. Plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalıdır.

Taban içi
Taban içinin ter emici bir maddeden yapılmış olduğundan emin olunmalıdır. İç kısmı destekli taban tercih edebilirsiniz. Aslında çocukların çoğu böyle bir desteğe ihtiyaç duymazlar. 18 ay altındaki bebeklerin hemen hepsi düz tabandır. Taban iç girintisi tam olarak 6-8 yaşlarında oluşur.

Taban altı
Taban malzemesi yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Sert ve yüksek tabanlar küçük çocuklarda sendelemelere ve düşmeye neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.

Topuk
Bebeklerde ayakkabıda topuğa ihtiyaç yoktur. Düz taban yürümeye yeni başlayan bebeklerde yürüyüşü kolaylaştırır. Daha büyük çocuklarda 2 cm yi geçmeyen topuklar kullanılabilir. Daha yüksek topuklar ayağın öne doğru kayarak parmakların bükülmesine neden olur.

Hiç yorum yok: